yhä strategisempi kumppanuus

yhä strategisempi kumppanuus

Emmanuel Macron, accompagné notamment du ministre de l'Économie Bruno Le Maire, échange avec Narendra Modi lors du G20 de New Delhi, le 10 septembre 2023. <a href="https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1700804801464762673" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Compte Twitter officiel d'Emmanuel Macron;elm:context_link;itc:0" class="link ">Compte Twitter officiel d'Emmanuel Macron</a>

”Intialla tulee olemaan ratkaiseva rooli tulevaisuutemme kannalta; se on myös strateginen kumppani ja ystävällinen maa. julisti Emmanuel Macron muutama minuutti sen jälkeen, kun hän oli myöntänyt kunnialegioonan suurristin pääministeri Narendra Modille 14. heinäkuuta 2023, kutsuttiin osallistumaan perinteiseen paraatiin Champs-Élysées'llä.

On totta, että allekirjoituksesta lähtien a strateginen kumppanuus vuonna 1998Ranskan ja Intian kahdenvälinen suhde on kasvanut ennennäkemättömällä tavalla useilla aloilla: kulttuurisella, taloudellisella, diplomaattisella, mutta ennen kaikkea strategisella tasolla. Ydinenergia, ilmailu, tutkimus ja kehitys, asevienti ja yhteiset sotaharjoitukset ovat kaikki keskeisiä aloja, jotka edistävät tämän suhteen kehittymistä.

Vuodesta 2018 lähtien tähän strategiseen kumppanuuteen on sisältynyt vahva Intian ja Tyynenmeren ulottuvuus. Valtionpäämiestensä äänen kautta, Emmanuel Macron et Narendra Modi, molemmat maat virallistivat oman Intian ja Tyynenmeren strategiansa vuonna 2018 muutaman kuukauden välein.

Pitkä yhteinen historia

Ranskalla ja Intialla on vanha kahdenvälinen suhde, joka juontaa juurensa XNUMX. päivästäe vuosisadalla. Tuolloin Louis XIV:n ministeri Jean-Baptiste Colbert pyrki rakentamaan siirtomaavaltakunta Etelä-Aasiassa. Viisi "intialaista laskuria" pysyi Ranskan suvereniteetissa vuoteen 1954: Pondicherry, Karaikal, Yanaon, Mahé ja Chandernagore.

[Yli 85 000 lukijaa luottaa The Conversation -uutiskirjeisiin ymmärtämään paremmin maailman suuria ongelmia. Tilaa tänään]

Vuonna XXe vuosisadalla maat ovat ylläpitäneet hyviä suhteita, joita symboloi niiden valtionpäämiesten välinen kunnioitus: Jawaharlal Nehru ja Charles de Gaulle, Jacques Chirac ja Indira Gandhi (täydellisesti ranskaa puhuva), ja nyt Emmanuel Macron ja Narendra Modi (joka koskee myös Ranskan presidenttiä ihmisoikeusjärjestöjen säännöllistä kritiikkiäIntian pääministerin tällä alalla harjoittaman politiikan vuoksi).

Lisäksi Ranska oli yksi ainoista maista ei tuomita Intia teki ydinkokeita vuonna 1998 ja tukee Intiaa sen tavoitteessa tulee YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen.

Tunnistetaan nimellä "suuret keskivoimat" Valéry Giscard d'Estaingin vuonna 2009 käyttämän kaavan mukaan, joka vaikuttaa edelleen ajankohtaiselta – Intia ei ole vieläkään YK:n turvallisuusneuvoston jäsen, sen armeijan toimintakyvyt ovat rajalliset ja sen talouden kasvu tuskin kompensoi merkittävä vuosittainen väestörakenne – Ranskan ja Intian diplomatiat ovat säännöllisesti omaksuneet lähentyvän ulkopolitiikan, erityisesti Irakin sodan aikana vuonna 2003, jolle on ominaista strategisen itsemääräämisoikeuden halu oman ulkopolitiikan harjoittamisessa ja blokkipolitiikan hylkääminen.

Jos Ranska on nykyään hyvin ankkuroituna läntisen leiriin Naton jäsenenä ja Intia on merkittävä toimija "globaalissa etelässä" osallistumalla BRICS-maihin, nämä kaksi maata vaativat edelleen itsenäistä ulkopolitiikkaa.

Tämä yhteinen näkemys kansainvälisistä suhteista on antanut Intialle ja Ranskalle mahdollisuuden kehittää a syvää puolustusyhteistyötä.

Puolustuskumppanuus

Itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1947 Intia ei halunnut olla riippuvainen yksinomaan entisestä brittiläisestä kolonisaattorista. Sitten se kääntyi Ranskan puoleen ostaakseen sotilasvarusteita. Vuonna 1953 120 hävittäjäkonetta tyyppiä Ouragan ostetaan ranskalaiselta lentokonevalmistajalta Dassault. Vuonna 1965 julistettu asevientikielto Intiaan Intiaan Intian ja Pakistanin välisten sotien jälkeen poistettiin Ranskan puolelta vuonna 1966. Sen jälkeen Ranskan aseiden myynti Intiassa on ollut kasvussa.

Kaudella 2002-2023, Ranska on Venäjän jälkeen toiseksi suurin intialaisten aseiden toimittaja, kun taas Intia on tärkein ranskalainen asiakas. Useat sopimukset ovat symbolisia: kuusi luokan sukellusvenettä "Intialainen" Scorpene Bombayn telakoiden valmistamat tuotteet ovat nyt käytössä ja 36 Rafale-hävittäjäkonetta on toimitettu vuosina 2020-2022.

Vuonna 2023, heinäkuun 14. päivän jälkeen, Intia ilmoitti hankinnasta kolme sukellusvenettä ja 26 muuta Rafale-lentokonetta.

Aseiden vienti ei ole puolueeton teko, jolla ei ole poliittista etua, koska se on johtaa diffuusioon koulutusstandardit, toimintakulttuuri, teknologinen perehtyminen ja opillinen soveltaminen. Aselukkojen myynti puolustussuhteessa, jossa geopoliittiset ja taloudelliset edut ovat päällekkäisiä.

Näihin siviili-sotilasyhteistyöhön on lisätty kahdenvälisten sotaharjoitusten lisääntyminen ja monenväliset sekä aktiivinen osallistuminen alueellisiin foorumeihin (Intian valtameren merivoimien symposium, Indian Ocean Rim Association).

Intian ja Tyynenmeren käännekohta

Vuonna 2021AUKUSYhdysvaltojen, Australian ja Yhdistyneen kuningaskunnan välinen kolmikantasopimus johti Ranskan ja Australian välisen sukellusvenesopimuksen purkamiseen. Siitä lähtien Ranskan Intian ja Tyynenmeren strategia on suosinut suhteiden kehittämistä Intian valtameren maihin. Tämä uusi strateginen järjestelmä vapauttaa liikkumavaraa Ranskan diplomatialle sen yhteyksien vahvistamiseksi alueen muihin maihin, erityisesti Intiaan, joka on nyt sen ulkopolitiikan kulmakivi Intian ja Tyynenmeren alueella.

Todiste siitä, jos sellaista on, Intian pääministeri Narendra Modi oli 14. heinäkuuta 2023. kunniavieras sotilasparaatista Champs Elysées'llä. niistä Intian joukot paraati kun taas intialainen Rafales lensi yli Pariisin katu.

Muutama hetki myöhemmin intialaiset ja ranskalaiset diplomaatit julkaisivat a yhteinen lehdistötiedote juhlimaan strategisen kumppanuuden 25-vuotispäivää. Otsikko "Horizon 2047: 25e Intian ja Ranskan välisen strategisen kumppanuuden vuosipäivä kohti Ranskan ja Intian suhteiden satavuotisjuhlaa", a "tiekartta" lueteltu 12 pistettä yhteistyön pilareina Intian ja Tyynenmeren alueellisessa kokonaisuudessa: merenpohja, avaruus, meriyhteistyö, aurinkoliitto, ranskalais-intialainen kampus, Oseanian Tyynenmeren alue.

Reunion Island, Ranskan ja Intian suhteiden laboratorio

Ranskan alue Intian valtamerellä, Reunionin saari, kuvaa tätä uutta Intian ja Tyynenmeren osa-aluetta Ranskan ja Intian suhteessa.

Ranska, Intian ja Tyynenmeren rajanaapurima valta käyttämällä suvereniteettiaan merentakaisissa yhteisöissään, aikoo käyttää Réunionin saarta hyvän ranskalais-intialaisen ymmärryksen välittäjänä. Suuri osa Reunionin väestöstä on intialaista alkuperää ja Intian konsulaatti Reunionin saarella on ollut avoinna vuodesta 1983. Vuodesta 2018 lähtien maat ovat allekirjoittaneet sopimuksen logistiikkayhteistyö Intian merivoimien pääsy Reunionin tukikohtaan.

Yhteiset partiot, joissa on mukana lentokone Intialainen P8I suoritetaan säännöllisesti. 2 200 kilometrin kantamansa ansiosta tämä laite voi kattaa ja valvoa Réunionista koko Afrikan itärannikkoa, mukaan lukien strategisen Bab el-Mandebin ja Hormuzin salmen, mikä muodostaa plus-huomattavan strategisen arvon Intian asevoimille. Reunionin saaresta on siksi vähitellen tulossa strateginen alusta Ranskan ja Intian sotilasyhteistyölle alueella.

Kansallisten etujen sanelema yhteistyö

Ranskan ja Intian strategiat palvelevat ennen kaikkea kummankin maan kansallisia vaatimuksia. Ranskan kannalta on asianmukaista esiintyä legitiiminä aluevaltana ja monipuolistaa ulkomaisia ​​kumppaneitaan. Intialle myrskyisät suhteet voimakkaan naapuri-Kiinaan ja kilpailevaan Pakistaniin ovat edelleen ratkaiseva geopoliittinen tekijä.

Jokaisella strategialla on siis omat erityispiirteensä, ja ne voivat joskus rajoittaa Ranskan ja Intian välisen yhteistyön mahdollisuuksia, erityisesti niiden suhteissa kahteen suurvaltaan, Amerikkaan ja Kiinaan, ja erityisesti Venäjään, joka on Ukrainan hyökkäyksen jälkeen edelleen merkittävä. Intian kumppani.

Mutta nämä erot eivät vaikuta kahdenvälisiin suhteisiin lyhyellä aikavälillä. Ranskan ja Intian suhde on edelleen hyvässä kunnossa, erityisesti Intian ja Tyynenmeren alueella.

Tämän artikkelin alkuperäinen versio julkaistiin La keskustelu, voittoa tavoittelematon uutissivusto, joka on tarkoitettu ideoiden jakamiseen akateemisten asiantuntijoiden ja suuren yleisön välillä.

Lue lisää:Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran https://fr.news.yahoo.com/france-inde-partenariat-strat%C3%A9gique-172056741.html


.