Monarkit, hiili ja dollarit: poikkeuksellinen COP28 avataan Dubaissa, Jeune Afriquessa


Monarkit, hiili ja dollarit: poikkeuksellinen COP28 avataan Dubaissa

1-New2018-icon@2x-JA-FondBlanc (3)

Julkaistu 30

Lukeminen: 4 minuuttia.

Emirates näki kokonaisuuden: Persianlahden pieni öljymaa kulutti runsaasti tervetulleeksi YK:n 28. ilmastonmuutoskonferenssi, jonka on tarkoitus rohkaista maita nopeuttamaan energiasiirtymää.

Aavikon reunalla Dubaissa vuoden 2020 Universal Expo -tapahtumapaikasta tulee kahdeksi viikoksi ilmastodiplomatian sykkivä sydän, ja myös Emirates ja YK toivovat COP:tä. historiallinen kuin Pariisissa vuonna 2015.


loput tämän mainoksen jälkeen


"Ilmeisesti kannatan voimakkaasti tekstiä, joka sisältää poistumisen (fossiilisista polttoaineista)", vaikka aikataulu olisikin progressiivinen, julisti YK:n pääsihteeri Antonio Guterres haastattelussa AFP:lle ennen lentoaan Dubaihin.

"Tämä on tärkein COP sitten Pariisin", sanoi YK:n ilmastopäällikkö Simon Stiell. ”Etenemme tänään pienin askelin, kun taas odotamme suuria askelia. »

Tämä on toinen kerta, kun a maa Persianlahden COP isännöi Qatarin jälkeen vuonna 2012. YK:n ilmastokonferenssit vaihtavat yleensä maanosia vuosittain; kaksi vuotta sitten Aasian ja Tyynenmeren maat nimittivät Emiraatit tähän COP:hen.

Eturistiriidat ?

COP28:n presidentti Sultan Al Jaber, joka on myös kansallisen öljy-yhtiön Adnocin toimitusjohtaja, on kuitenkin ristiriidassa sen jälkeen, kun BBC ja Center for Climate Reporting ovat julkaisseet sisäiset muistiot. de virallisten kokousten valmistelu, joissa luetellaan perusteita Adnoc-hankkeiden edistämiseksi ulkomailla. Hän kiisti syytökset keskiviikkona.


loput tämän mainoksen jälkeen


Jos henkilöt ja kansalaisjärjestöt huutavat pahaa, COP28:n boikotointi ei ole asialistalla, sillä panokset ovat huimaa ja ilmeiset vuoden ylikuumenevan sään lopussa.

Antonio Guterres itse puolusti etua saada Emiratit COP:n johtoon puhumaan fossiilisista polttoaineista luopumisesta: "Minä "Luulen, että hänellä on paremmat mahdollisuudet sanoa tämä kollegoilleen fossiilisten polttoaineiden alalla kuin jos hän olisi jonkin kansalaisjärjestön jäsen, jolla on vahva ilmastonmyönteisyys."


loput tämän mainoksen jälkeen


COP28:n ensimmäinen merkittävä päätös voisi tulla jo 30. marraskuuta, kun täysistunnossa hyväksytään uuden rahaston toteuttaminen haavoittuvien maiden ilmastoon liittyvien menetysten ja vahinkojen korvaamiseksi vuoden kestäneiden erittäin kireiden neuvottelujen jälkeen. Pohjoiseen ja etelään. Tämä hyväksyminen ensimmäisenä päivänä antaisi delegaateille mahdollisuuden keskittyä muihin esityslistalla oleviin taisteluihin, alkaen fossiilisista polttoaineista.

Kaarle III:n kanssa, mutta ilman paavia

Yli 97 000 henkilöä (valtuuskunnat, tiedotusvälineet, kansalaisjärjestöt, lobbarit, järjestäjät, teknikot jne.) on akkreditoitu, kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna, ja noin 180 valtion- ja hallitusten päämiestä odotetaan järjestäjien mukaan 12. joulukuuta mennessä, teoreettinen loppu konferenssista.

Paavi Francois, flunssa, peruutti vierailunsa, mutta yli 140 johtajaa marssii palkintokorokkeelle perjantaina ja lauantaina seremoniallisen avajaispäivän torstaina jälkeen muutaman minuutin puheenvuoroja varten, joiden oletettiin antavan poliittisen sysäyksen Bysantin neuvotteluille, jotka vievät valtuuskunnat kahdeksi ajaksi. viikkoa.

Kuningas Kaarle III puhuu perjantaina tämän johtajien huippukokouksen avajaisissa ilman Joe Bideniä, jonka tilalle tulee hänen varapresidenttinsä Kamala Harris, eikä Xi Jinpingiä.

Israelin presidentti Isaac Herzog ja viranomaisen johtaja palestiinalainen Mahmoud Abbasin tiet voivat risteytyä, koska he ovat rekisteröityneet puhumaan muutaman minuutin välein 1. joulukuuta.

Emiratit valmistelee valtioiden vapaaehtoisten sitoumusten tulvaa esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden kolminkertaistamiseksi vuoteen 2030 mennessä tai rikkaiden maiden taloudellisen avun lisäämiseksi haavoittuvimmille.

Mutta vain COP:n aikana, huolellisessa YK:n prosessissa, jossa yksimielisyys on pakollinen, hyväksytyillä virallisilla teksteillä on Pariisin sopimukseen verrattavissa oleva voima. Fiasko on ei voida sulkea pois, koska vastustus puhua nimenomaisesti fossiileista on voimakasta joissakin tuottajamaissa.

COP:iden hyödyllisyys

Kysymys on oikeutettu, sillä COP21:n ja Pariisin sopimuksen jälkeen kasvihuonekaasupäästöt ovat jatkaneet kasvuaan. Mutta vaikka tuolloin arvioimme 16 prosentin kasvun vuoteen 2030 mennessä, YK:n ympäristö on nyt vähentänyt kasvua 2 prosenttiin.

Tämä hidastuminen ei johdu pelkästään tekstistä, vaan energiasiirtymä on kuitenkin kiistatta käynnissä että asettaa maailman edelleen kestämättömälle lämpenemisradalle.

Vuodesta 2015 lähtien noin sata maata on sitoutunut hiilineutraaliuteen, aurinkoenergiasta on tullut halvin sähköntuotanto, fossiilisten polttoaineiden kysynnän huippu on nähtävissä tällä vuosikymmenellä ja Kansainvälinen energiavirasto odottaa yli kolmanneksen uusista autoista maailmanlaajuisesti. olla sähköinen vuonna 2030, mikä on käsittämätön skenaario avant 2015.

(AFP:n kanssa)

Päivän eko.

Saat joka viikko parhaat Afrikan uutiset.

Image

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran https://www.jeuneafrique.com/1509707/societe/monarques-carbone-et-dollars-une-cop28-hors-norme-souvre-a-dubai/


.