Baloji, kongolainen ykkönen, on ehdolla Oscar-palkinnosta kappaleella "Augure", Jeune Afrique


Baloji, kongolainen huippupelaaja, tavoittelee Oscar-palkintoja kappaleella "Augure"

Ennen kaikkea älä rajoita Balojin uralleen räppärinä, hän kutsuisi sinut heti järjestykseen. Runoilija, kirjailija, säveltäjä, beatmaker, käsikirjoittaja, näyttelijä, esiintyjä, ohjaaja ja stylisti… Tämä on joukko toimintoja, joita hän haluaa tehdä elämäkerrassaan YouTubessa. ”Kun olemme monialaisia, meidät koetaan kurittomina. Meille nauretaan usein. Mutta se on laatu eikä vika", hän väittää paksussa kultaisessa bomber-takissa, joka hukuttelee hänen loputonta siluettiaan, ja hänen kasvojaan ympäröi suuri huopahattu.

Belgialaiskongolainen teki kuitenkin nimensä ensin hip-hop-maailmassa tanssista graffitiin ja belgialaisen rap-yhtyeen Starflam sisällä vain 15-vuotiaana. Kolmekymmentä vuotta, kolme albumia vain ja neljä tulevaa, useita klippejä, lyhytelokuvia ja mainoksia myöhemmin, hän sanoo olevansa edelleen yhteydessä urbaaniin musiikkiin, joka kärsii ennakkoluuloista. "Tyylilaji on edelleen assimiloitunut johonkin teini-ikäisille, mikä ei ole kunnioitettavaa eikä kunnioitettavaa", huomauttaa tämä 45-vuotias, edelleen legitiimiyttä etsivä ylhäällä.


loput tämän mainoksen jälkeen


Sveitsiläinen veitsi

Baloji sanoo, että kesti kaksitoista vuotta ennen kuin hänen elokuvansa toteutui. Mutta tämä kekseliäs lapsi, joka jätti koulun 14-vuotiaana ja perhekodin vuotta myöhemmin, päätyi synnyttämäänAugur, yhtä luokittelematon kuin sen kirjoittaja. Kerrankin taiteilija käytti Sveitsin armeijan veitsiä tehdäkseen tämän elokuvan vain 1,2 miljoonalla eurolla. "Varojen puutteen vuoksi I maksettava pysyä meikissä, mutta myös pukuissa. Meidän piti olla luovia sisustuksen ja vaatteiden kanssa, olla DIY [Do it yourself] -kulttuurissa”, hän kertoo. Tämä itseoppinut mies ei käynyt elokuvakoulun kurssia tai ollut ensimmäinen assistentti kuvauksissa. Polku, joka on hänen mukaansa "alalle lamauttava". ”Lisäksi ihmiset odottivat minun tekevän elokuvan dynamiikassa Grand Corps Malade jaAbd al-Malik omaelämäkerrallisella hahmolla. Mutta en halunnut. »

Tämä mystisen tarinan muodossa oleva kuoroelokuva keskittyy neljän noituussyytösten kohteeksi joutuneen ihmisen liikeradalle. Täällä voodoo-riitit ja uskomukset vastustavat toisiaan à nykyaikaisuus naishahmojen kautta, jotka yrittävät vapautua perheen perinteistä heiluttamalla edistyksellisiä ideologioita, kuten polyamoria. ”Kaksi mustaa naista ovat kerrontavälineeni ytimessä, he ilmentävät risteävää feminismiä. » Baloji ei epäröi päästää irti isoista käsitteistä selvittääkseen hahmonsa, joista on laadittu neljä konseptialbumia, jotka liittyvät elokuvan julkaisuun.

"Elokuu ei ole monisanainen kuin ranskalaiset pitkät elokuvat. Työskentelin kehon kielen, sen musikaalisuuden parissa”, hän teoriaa. Mutta tämä vähäpuheinen elokuva haluaa kuitenkin sanoa liikaa, vaikka se tarkoittaisi narratiivin sekoittamista (vähän liian) mietiskeleviin kuviin. Ehdotus, joka on kuitenkin osa Balojin työn jatkuvuutta. Hänen lyhytelokuvansa zombeja, päästetty sisään 2019 esitteli itsensä "matkana toivon ja dystopian välillä hallusinoidussa Kinshasassa". Kanssa Augur, sama toimintatapa.

Fantasia-Afrikka

Elokuvantekijä kutsuu meidät matkustamaan fantasioituun Afrikkaan. Poikkeuksellinen matka, joka näyttää jatketulta klipiltä, ​​jossa kiillotetut sekvenssit ja maalaukset tulevat suoraan muotilehdestä, jotka kietoutuvat yhteen, joka tekijän väitteistään huolimatta päätyi viettelemään instituutioita. Hänen ehdotuksensa voitti hänelle New Voice -palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2023 Un Certain Regard -kategoriassa, mutta myös ohjauspalkinnon Angoulêmen festivaaleilla.

Loin täysin unenomaisen maantieteen.

Baloji

loput tämän mainoksen jälkeen


Beyoncén jälkeen (Musta on kuningas) ja Marvel (Musta pantteri), Afrikka on edelleen kasvualusta kuvitteellisille ja hallusinatorisille esityksille à Balojin silmin, joka kuitenkin sanoo olevansa huolissaan maansa ajankohtaisista tapahtumista. "Olen palannut Kongoon joka vuosi vuodesta 2009 lähtien. Olen nähnyt maan kehittyvän, Kabilan isän ja pojan muutoksen, ja seuraan suurella mielenkiinnolla elämme vaalien lähestyessä, hän varoittaa.

Se on kuitenkin kaukana sen alueen todellisuudesta, jonka hän esittää tarinansa lainaten maagisen realismin koodeista, jotka ovat rakkaita uudelle afrikkalaisille elokuvantekijöille, kuten esim. Senegalilainen ohjaaja Ramata-Toulaye Sy. ”Ramata on lähellä Toni Morrisonia tai Maryse Condéa ja häntä Minä, Tibuta, noita. Meillä on erilainen herkkyys, hän korostaa. Omalta osaltani loin täysin unenomaisen maantieteen. Tarina tapahtuu todellisuudessa kahdessa kaupungissa erotettu 3 kilometriä ja jotka ovat vain yksi. Tämä on vastaus hallitukselle, joka varmistaa, että Kinshasaan ja Lubumbashiin ei pääse maanteitse, junalla tai lentäen, ellet käytä kalliimpaa lippua kuin matkustaessasi Eurooppaan. Sesessionistinen halu on ollut kolonialismin lopusta lähtien, ja minusta oli mielenkiintoista laittaa tämä kaikki tarinankerrontatestiin. »


loput tämän mainoksen jälkeen


"Niin kutsutun afrikkalaisen elokuvan tekopyhyys"

Juoni alkaa kuitenkin Belgiasta, ympäristössä, jossa on naturalistinen estetiikka. Koffi valmistautuu suureen paluunsa maahan viidentoista vuoden poissaolon jälkeen maksaakseen perheen myötäjäiset ja esitelläkseen vaimonsa Alicelle ses sukulaisia. Tätä valkoista hahmoa ei valittu sattumanvaraisesti. ”Peruin sen esitellessään skenaariota toimikunnille, mutta tunnistamisprosessissa on täytynyt olla vaikeuksia toimia. Joten lisäsin sen, sitä tietyntyyppinen katsoja odottaa", hän perustelee. Koettu a zabolo (taikuri) perheensä johdosta viinitahransa ja epileptisten kohtaustensa vuoksi Koffi aloittaa matkan, joka muuttuu pian huono matka. ”Koffi on syyllinen, hän ilmentää diasporan haurautta sen identiteetin suhteen, hän kärsii juutalais-kristillisen painon ja alistuu sille täysin. Tämä on minun vastakohtani. »

Kuitenkin, kuten Koffi, Baloji syntyi Lubumbashissa, ja asuu sisällä Belgia Vuodesta 1981 lähtien. Ja kuten hänkin, tämä pahan enteen lintu, jonka etunimi tarkoittaa "velhojen ryhmää" Tshilubassa, haluaa torjua kohtalon. "Katsoin, kuinka voimme kääntää stigmat. Puolitoista vuotta sitten, kun pyysimme kongolaista lausumaan etunimeni ääneen, se oli monimutkaista. Mutta nykyään ei ole enää mitään kompleksia”, tajuaa se, joka näki itsensä Kongon hallituksen valittujen edustajien saattajana Cannesin marssien kiipeämisessä. "Nämä kuvat ovat levinneet. Esitimme elokuvan ensin esikatselussa Kongossa, ja se oli erittäin tärkeä. Siellä meidät tunnetaan musiikistamme, ei elokuvistamme, joka on edelleen saavuttamaton alue. »

Esitetty muodossa le ensimmäinen kongolainen fiktioelokuva Cannesissa, Augur ei kuitenkaan edusta Kongoa Oscar-gaalassa. Akatemia ei tunnusta maata laajan elokuvaluettelon puutteen vuoksi. "Se on ensimmäinen rahoittajamaa, joka voittaa ja antaa elokuvalle kansalaisuuden", selittää ranskankielisten belgialaisten ja hollantilaisten tuen saanut. "Tämä kaikki on niin sanotun afrikkalaisen elokuvan tekopyhyyttä. » Elokuvantekijä on kuitenkin ylpeä nähdessään asioiden kiihtyvän Kongossa paikallisen komitean perustamishankkeen myötä. Menettely, jonka hän on velkaa elokuvansa kansainvälisen tunnustuksen ansiosta. Kosto taiteilijalle, joka työskentelee jo uuden projektin kirjoittamisen parissa.

Augur, kirjoittanut Baloji, ranskalaisissa elokuvateattereissa 29 Marraskuu.

Aamu.

Saat joka aamu 10 keskeistä tietoa Afrikan uutisista.

Image

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran https://www.jeuneafrique.com/1508180/culture/baloji-le-congolais-touche-a-tout-en-lice-pour-les-oscars-avec-augure/


.