Sudanin pyramideista Etiopian Lalibelaan, afrikkalaisen perinnön pelastaja, Jeune Afrique


Sudanin pyramideista Etiopian Lalibelaan, afrikkalaisen perinnön pelastaja

Se on poikkeuksellinen maalaus, joka edustaa sielun punnitsemista. Näemme vasemmalta oikealle jumalan Osiriksen istuvan valtaistuimellaan, hänen vaimonsa Isisin ja sielujen syöjän odottamassa pikkurahaansa. Anubis, sakaalipäällinen jumala, näyttää kantavan eräänlaista heiluria harteillaan. Thoth, jumala, jolla on ibiksen pää, kirjoittaa punnitustuloksen taululle. Jälkimmäisen takana, äärioikealla, vainaja kohottaa kätensä rukoillen.

Tämä kohtaus on maalattu pellavakankaalle, joka on liimattu sarkofagin puuhun, lähes 2 vuotta sitten. Se löydettiin muiden samantyyppisten käärinliinojen kanssa Sedeingan hautausmaalta, nykyisessä Sudanissa. perustama les Egyptiläiset 1. faaraonidynastian aikana (noin 400 eKr.), kaupungista tuli maakunnan pääkaupunki varhaisen Napatan-kauden aikana ja Meroen kuningaskunnan loppuun asti.


loput tämän mainoksen jälkeen


Neljästä raakatiilisestä pyramidista koostuvasta hautausmaasta löydettiin sarkofagit, jotka oli koristeltu tällä tyylillä maalatuilla kankailla. Tämän tyyppinen arkeologinen esine on tietysti erittäin hauras. Termiitit söivät suurelta osin arkkujen puusta ja osan kankaista. Jos sirpaleet ovat selviytyneet vuosisatojen kulusta, se on epäilemättä tuolloin käytetyn liiman ansiota.

Teosten digitalisointi

Nämä historian palaset entisöitiin vuonna 2016 Toulousessa (Ranska), jotta ne voisivat olla esillä Khartumin museossa. Mutta ils ovat myös siirtyi Arkhênum-yhtiön käsiin, joka digitoi ne A00-skannerilla työpajoissaan Champigny-sur-Marnessa. "Skannausperiaatteella kangas skannataan rivi riviltä mahdollisimman pienellä valotuksella, jotta saadaan erittäin korkearesoluutioinen kuva", yritys täsmentää verkkosivuillaan. Sen LED-valaistuksensa ilman ultravioletti- tai infrapunavaloa asiakirjassa ilmoitettu luksiluku vastaa sitä, mikä se olisi saanut, jos se olisi ollut esillä viisitoista minuuttia museossa, jossa on ministeriön standardien mukainen valaistus. »

Historia ja muisti nykyään muuttuvat digitaaliseksi. Juuri tällä havainnolla Mobilitas-konserni (4 600 työntekijää, noin 450 miljoonaa euroa de liikevaihto), joka on hyvin läsnä Afrikassa, ja erityisesti sen pilari AGS Déménagements loi Memoristin, "taitokeskuksen perinnön säilyttämiseen, entisöintiin, digitointiin ja jakamiseen".

Memorist (250 työntekijää, 20 miljoonaa liikevaihtoa) yhdistää nyt viisi ranskalaista erikoistunutta yritystä. Arkhênumin (perinnön digitalisointi ja arvostaminen) lisäksi ryhmässä yhdistyvät La reliure du Limousin (arvokkaiden teosten restaurointi), Graphic Arts & Heritage (lasertutkimus, digitointi ja 3D-mallinnus), Tribvn Imaging (valokuvadokumenttien digitalisointi) ja Vectracom (metatietojen luominen, elokuvan remasterointi).

Taitojen vienti Afrikkaan


loput tämän mainoksen jälkeen


Ranskan alueella hyvin läsnä olevat ja aktiiviset Memorist-yritykset ovat viime vuosina yrittäneet viedä osaamistaan ​​Afrikkaan. "Se on ryhmän suosikkimaa", selittää sen pääjohtaja Laurent. Onaïnty. Memorist perustettiin Mobilitaksen perustajajohtajan, Tunisiassa syntyneen ranskalaisen ulkomaankaupan neuvonantajan Alain Taïebin aloitteesta. Tämä tarkoittaa viiden yrityksen kokoamista yhteen ranskalaisen kulttuuriperinnön kehittämisen mestariksi. »

Jos Laurent Onaïnty tunnustaa, että tietyt toiminnot ovat lähes sponsorointia, Mobilitaksen monipuolistaminen ei ole hyväntekeväisyystarkoituksiin. Memorist asemoi itsensä brändikuvan ja markkinoiden pitkän aikavälin kehityksen logiikkaan: "Ajattelemme, emme kahden tai kolmen vuoden visiolla, vaan kymmenen vuoden visiolla", hän sanoo. Tietäen, että restaurointia ja digitointia voi tapahtua hyvin erilaisilla alueilla.


loput tämän mainoksen jälkeen


Yksi ensimmäisistä afrikkalaisista projekteista, joka käynnistettiin vuonna 2013, oli la kuuluisien käsikirjoitusten digitalisointi Timbuktusta (Mali) yhteistyössä Lyonin National Institute of Applied Sciences (INSA) kanssa. Tuolloin henkilöä koulutettiin useiden viikkojen ajan antamaan muinaisten pergamenttien "pienomistajille" mahdollisuus digitoida aarteensa – ja vakuuttaa heidät tulevasta säilytyksestään. Noin 35 000 euron budjetilla operaatio maksoi sodan hinnan...

Kolme vuotta myöhemmin Arkhênum digitoi Sedeingan hautausmaalta löydetyt maalaukset sen jälkeen, kun Louvren tiimit olivat restauroineet ne. "Valkoinen operaatio", joka liittyy sponsorointiin pätevyydestä. Laurent Onaïnty uskoo, että Afrikassa on ilmiselvästi monia mahdollisuuksia, mutta menestyksen saavuttaminen on vaikeampaa. On olemassa eräänlainen projektivolatiliteetti. »Hän ei kertoa ei suoraan, mutta perintö, vaikka se onkin vaurauden lähde, on harvoin osa poliittisia prioriteetteja...

Etiopiasta Senegaliin

Huhtikuussa 2021 Pöytävuorelta alkanut valtava tulipalo tuhosi osittain Etelä-Afrikan Kapkaupungin yliopiston Jagger-kirjaston, jossa Mobilitasilla on suuri takatukikohta (noin 1 500 työntekijää). Tämän jälkeen Memorist sai tehtäväkseen entisöidä vahingoittuneet arkkitehtoniset asiakirjat, jotta jälleenrakennus voitaisiin tehdä alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Hanketta, jonka piti rajoittua tähän tavoitteeseen, jatkettiin lopulta. Kahdeksan ihmistä koulutetaan nyt paikan päällä restaurointiin ja digitointiin kahden kuukauden välein käyvän asiantuntijan valvonnassa. Budjetti väliintuloa : noin 100 000 euroa vuodessa.

Todiste siitä, että perintö on käsite, joka on sekä laaja että olennainen: Memorist on tällä hetkellä mukana Lalibelan kirkot (Etiopia) ja senegalin väestörekistereihin! Etiopiassa vuonna 2021 käynnistetty Sustainable Lalibela -hanke sisältää digitaalisen perinnön resurssikeskuksen luomisen. Yhteistyössä National School of Charters -koulun kanssa Memorist perustaa tietokannan kirkkojen arvokkaasta kokoelmasta, joka koostuu 300 uskonnollisesta käsikirjoituksesta, jotka ovat peräisin XNUMX- ja XNUMX-luvuilta. Raamattuja ja liturgisia asiakirjoja käytetään edelleen tällä Etiopian kristinuskon korkealla paikalla.

Manuscrit orthodoxe conservé à Lalibela, en Éthiopie. © Gulliver Theis/LAIF-REA

Ortodoksinen käsikirjoitus säilytetty Lalibelassa, Etiopiassa. © Gulliver Theis/LAIF-REA

Hanketta valvoo maan hallitus koostuu lähinnä kouluttaakseen pappeja ja uskonnollisia arkistojensa digitointiin. "Kuljetamme charter-koulun hankkimat laitteet ja tuomme menetelmän", Onaïnty kertoo. Myöhemmin laitteet ja osaaminen kuuluvat heille. Meillä ei tietenkään ole oikeuksia digitoituihin asiakirjoihin! » Budjetti: 40 000 euroa.

Senegalissa La Reliure du Limousin sai Memoristin kautta National Civil Status Agencyn toimeksiannon palauttaa 13 000 Senegalin tasavallan väestörekisteriä. Tällaisen 5. kesäkuuta käynnistetyn hankkeen ideana on ennen kaikkea mahdollistaa kyseisen palvelun toteuttaminen tehtävänsä, mutta myös "palauttaa osa Senegalin väestöhistoriasta". Paikan päällä koulutetaan cinq Saint-Louisin Gaston-Berger-yliopistossa rekrytoituja ihmisiä…

Memoristia käytetään siis kaikkiin suuntiin mantereella mahdollisuuksista riippuen, suurimman osan ajasta julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden logiikassa. "Sinun on oltava pää ja jalat Afrikassa voidakseen viedä projekteja eteenpäin", Laurent Onaïnty uskoo. Memorist on myös päättänyt asentaa kehittäjän Mauritiukselle – ensimmäinen asiaan liittyvä hanke päivälehden arkiston digitalisointi saarella viimeistellään. Yritys todellakin pyrkii kehittymään niin sanotuilla teollisilla medioilla – lehdistöarkistot ja erityisesti audiovisuaaliset arkistot – jotka edustavat huonosti harkittua ja huonosti säilytettyä perintöä, joskus hauraampaa kuin vanha sarkofagi. 2 vuotta vanha.

Aamu.

Saat joka aamu 10 keskeistä tietoa Afrikan uutisista.

Image

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran https://www.jeuneafrique.com/1491188/culture/des-pyramides-du-soudan-a-lalibela-en-ethiopie-memorist-a-la-rescousse-du-patrimoine-africain/


.