Miten amerikkalainen "ehdoton tuki" Israelille syntyi? , Nuori Afrikka


Miten amerikkalainen "ehdoton tuki" Israelille syntyi?

Washingtonin tuki juutalaiselle valtiolle ei ole koskaan horjunut. Ja tämä tähän päivään asti: emmekö ole nähneet, että viikko Hamasin 7. lokakuuta käynnistämien vihollisuuksien alkamisen jälkeen toinen amerikkalainen lentotukialus, USS Dwight Eisenhower, saapui, ojentaa jo kuudennen laivaston ensimmäistä lentotukialusta siellä? Laivastolaite, jonka tarkoituksena oli selkeästi luoda puolustus-hyökkäyskilpi Israelin ympärille ja varoittaa kaikkia mahdollisia hyökkääjiä Hizbollahista Iranin mullaheihin.

Milloin tämä horjumaton tuki alkoi?

Paljon aikaisemmin 1948 ja Israelin syntymäEnglanti, pakollinen valta, yritti saada YK:n mukaan juutalaisten ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisemiseen. Kunnes saadaan yleiskokouksen hyväksymä jakosuunnitelma kahteen osavaltioon. "Alusta lähtien, korostaa historioitsija André Chouraqui, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ilmaisivat suostumuksensa jakosuunnitelman hyväksymiseen talousliiton kanssa. Tämän YK:n historian poikkeuksellisen lähentymisen oli tarkoitus saada epäröivien tuki. » Kaksi suurvaltaa tukivat sitten juutalaisen valtion luomista.

De facto tunnustaminen

Washingtonin tuki Israelille oli ilmeinen yönä 14. ja 15. toukokuuta 1948. Anekdootin mukaan Yhdysvaltain presidentti Harry Truman tunnusti juutalaisen valtion kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun Ben-Gurion ilmoitti sen perustamisesta. Historioitsijat ja valtiotieteilijät ovat pohtineet pitkään tämän eleen syitä. He tunnistivat kolme. Ensimmäinen on historiallinen, jopa raamatullinen. Amerikkalaiset protestanttiset fundamentalistit, evankelikaaleista mormoneihin ja kveekereihin, osoittavat erityistä yhteyttä sionistiseen tarkoitukseen. Yksin He uskovat, että juutalaisen valtion jälleenrakentaminen Palestiinassa mahdollistaa Kristuksen paluun maan päälle, mistä johtuu kiintymys Israeliin.

Tämä uskonnollisuus ylittää poliittisen kentän puolelta toiselle, eikä Harry Truman, uskovainen ja harjoittaja, ole poikkeus. Tasatilanteessa presidentinvaaleissa republikaani Deweyä vastaan ​​Truman jahtaa ääniä: juutalaisten ja protestanttien äänet ovat tervetulleita. Kolmas syy, eikä vähäisimpänä, kansainvälinen konteksti. Olemme kylmän sodan kynnyksellä ja Truman on juuri esittänyt teoriansa eristämisestä, jonka tarkoituksena on hillitä Neuvostoliiton leviämistä ympäri maailmaa.

Washingtonin ja Tel Avivin suhteet vaihtelevat Valkoisen talon peräkkäisten presidenttien ja kansainvälisen tilanteen mukaan, mutta säilyvät la solidaarisuutta. Trumanin tunnustuksesta huolimatta Washington ei toimittanut aseita juutalaiselle valtiolle ennen 60-lukua. Selitys löytyy varmasti Quincyn sopimuksesta, joka allekirjoitettiin 14. helmikuuta 1945 presidentti Rooseveltin ja Saudi-Arabian kuningas Ibn Saudin välillä. Sopimus tiivistyy Aramcon (Arabian American Oil Company) vapaaseen pääsyyn Saudi-Arabian öljyyn vastineeksi nuoren arabien kuningaskunnan amerikkalaisten sotilaallisesta suojelusta.

John Fitzgerald Kennedyn tulon myötä vuonna 1960 tilanne muuttui täysin. Nuori presidentti antaa luvan aseiden (erityisesti Hawk-ohjusten) myymiseen Tel Aviville ja vakuuttaa tälle auttavansa hyökkäyksen sattuessa. Vuosi 1967 – ja kuuden päivän sota – oli lopullinen käännekohta. Israel seisoo kuten ainoa alueellinen voima, joka pystyy puolustamaan lännen etuja Lähi-idässä. Siitä lähtien se toimii sillanpäänä amerikkalaiselle interventiotoiminnalle.

Varhainen häämatka Moskovan kanssa

Toinen tärkeä pelaaja pelissä: Neuvostoliitto. Sen arabi- ja erityisesti Syyria-myönteisyys kylmän sodan alusta lähtien hämärtää sen tosiasian, että Moskova oli myös aktiivisesti sitoutunut juutalaiseen valtioon vuosina 1947–1951. Lyhyt välipala, mutta ansaitsee esille tuomisen. Kuten Yhdysvallat, myös Neuvostoliitto kannattaa heprealaisen valtion luomista Palestiinan valtion rinnalle. Moskova tunnustaa myös Israelin kolme päivää sen perustamisen jälkeen.

Toisin kuin amerikkalaiset, Kreml ei säästä asetoimituksissa (kiväärit, kranaatit jne.) kolmansien maiden kautta, kuten esim. Tšekkoslovakia. Hänelle toimitettiin myös useita saksalaisvalmisteisia taistelukoneita, Messerschmitts-lentokoneita. Tämä osoittaa Stalinin vahvan tuen arabeja vastaan ​​Tel Avivissa.

Israelin ja Neuvostoliiton häämatka kesti vain hetken kahdesta syystä. Ensimmäinen on maahanmuuttokysymys. Golda Meir, Israelin tuleva pääministeri ja nuoren kansakunnan ensimmäinen lähettiläs Neuvostoliitossa, nostaa esiin vihaisen kysymyksen: neuvostojuutalaisten lähdön. Moskovalle ei kuulu. Toinen selitys: Ben-Gurionin geostrategiset valinnat. Vuonna 1950, kun Korean sota syttyi, Israelin ensimmäinen valtionpäämies valitsi lännen idän vahingoksi. Se tarjoaa Washingtonille sotilaallisen infrastruktuurin. Stalinin viha ja Israelin ja Venäjän hyvän tahdon loppu. Israelin diplomaattinen asema, sisään Kylmän sodan kaksinapainen konteksti asettaa kiven Neuvostoliiton geopoliittiseen kenkään. Tästä syystä Moskovan strateginen käänne Syyriaan.

Jom Kippurin sodan aikana neuvostoliittolaiset aseistavat egyptiläisiä ja syyrialaisia. Vielä nykyäänkin Venäjä varustaa Syyriaa ja tukee sitä enemmän tai vähemmän huomaamattomasti. Toinen, uudempi kiistan aihe: vahvat epäilyt Venäjän avusta Iranin ydinasettamiseen. Täällä taas Tel Aviv näkee punaista eikä epäröi osoittaa sitä Vladimir Putinille.

Israel, lännen voimavara idässä

Siitä lähtien vastavuoroista sitoutumista juutalaisvaltion ja Amerikan välillä ei enää kielletä. Vuonna 1958 Israelin pääministeri Moshe Dayan ehdotti Yhdysvaltain presidentille Eisenhowerille suunnitelmaa Israelin yhdistämiseksi. la Turkki, Iran ja Etiopia liittoutumassa tasapainottaakseen Moskovan vaikutusvaltaa alueella. Vielä tässä kaksinapaisessa dialektiikassa Israel saavutti mestaruuden onnistumalla vuonna 1969 purkamaan ja varastamaan koko egyptiläisen Neuvostoliiton P-12-tutkalaitteen lähettääkseen sen amerikkalaisille.

Vastineeksi Yhdysvaltain sotilaallista, taloudellista ja taloudellista apua Israelin valtiolle ei koskaan evätä. Näimme jälleen, 20. lokakuuta 2023 parhaaseen katseluaikaan pidetyssä puheessa, kun Valkoisen talon nykyinen vuokralainen vaati 10 miljardin dollarin lisäapua juutalaiselle valtiolle. Jos ajoitus ja muoto pyrkivät myös osoittamaan amerikkalaista hypervaltaa, todellisuudessa ilmoitus ei ole kovin erityinen. Amerikan taloudellinen sitoumus data Kylmän sodan alusta, ja Tel Aviv saa vuosittain yli miljardi dollaria ESF:ltä (Economic Support Fund) ja 1,8 miljardia FMF:ltä (Foreign Military Financing).

Vuosi 1979 vahvisti edelleen Israelin asemaa Yhdysvaltojen geostrategisella spektrillä. Kaksi syytä tähän. Puna-armeijan hyökkäys Afganistaniin ja ajatolla Khomeinin valtaannousu Iranissa, jota seurasi Teheranin Amerikan suurlähetystön henkilökunnan pitkä panttivangiksi ottaminen: kaikki tämä piirtää raa'asti uudelleen Lähi-idän karttageopolitiikan. Israel on enemmän kuin koskaan luotettava tuki, jonka maantieteellinen sijainti on tärkeä voimavara. Amerikan ja Israelin liiton huippu oli varmasti 1980-luvulla Reaganin hallinnon aikana, kun kylmä sota astui kotimaahansa.

La evä vuosikymmen osuu samaan aikaan Neuvostoliiton romahtamisen kanssa. Vuodesta 1945 lähtien planeetan kohtaloa hallinneista kahdesta supervallasta vain yksi nousee esiin, Yhdysvallat. Tässä yhteydessä he onnistuvat pakottamaan Israelin käteen ja saamaan rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa. Kiellämättä sitoutumistaan ​​juutalaisen valtion täydellisen turvallisuuden takaamiseen. Tästä on osoituksena vuonna 2010 käyttöön otettu Iron Dome, tämä järjestelmä, jolla siepataan raketteja ja muita Israeliin laukaistuja Hamasin tai Hizbollahin kuoria. Tai diplomaattisella alalla Donald Trumpin uskomaton aloite, kun hän tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi joulukuussa 2017. Askel, jota yksikään Yhdysvaltain presidentti ennen häntä ei olisi uskaltanut ottaa ja joka tänään jättää Bidenin hallinnon syvään hämmentynyt.

Nuoren Afrikan aamu

Saat joka aamu 10 keskeistä tietoa Afrikan uutisista.

Image

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran https://www.jeuneafrique.com/1502929/culture/comment-est-ne-le-soutien-inconditionnel-americain-a-israel/


.