"Wagner Group: Venäjä suunnittelee suoraa valtausta Ukrainan konfliktin keskellä"

 

Wagner Group: Venäjä suunnittelee suoraa valtausta kokonaisuudessaan Ukrainan konflikti

Wagner-ryhmä, voimakas yksityinen sotilaskonsortio, on nykyään suuren vaikutusvaltataistelun ytimessä Venäjällä. Moskova näyttää todellakin haluavan ottaa suoraan hallintaansa tämän Ukrainan konfliktissa ratkaisevan tärkeän yksikön.

Osa 1: Sisäiset jännitteet Wagner-ryhmän sisällä

Le siège du groupe Wagner à Saint-Pétersbourg

Osa 2: Wagner-ryhmän rooli Ukrainan konfliktissa

Guerre en Ukraine : Wagner annonce la capture de Bakhmout, Kiev dit encore  se battre

Osa 3: Wagner-ryhmän tulevaisuus suoraan Venäjän hallinnassa

Qu'est-ce que le groupe paramilitaire Wagner? | Guerre en Ukraine |  Radio-Canada.ca

Wagner-ryhmän tulevaisuus on edelleen epävarma, ja sen vaikutukset Ukrainan konfliktiin ovat monimutkaiset. On kuitenkin selvää, että tällä hallinnan taistelulla voi olla merkittäviä seurauksia tämän ongelmallisen alueen historian kulkuun.

Venäjä näyttää olevan valmis ottamaan suoraan hallintaansa yksityisen Wagner-sotilaallisen ryhmän, joka on ollut avainrooli Ukrainan meneillään olevassa konfliktissa. Venäjän apulaispuolustusministeri Nikolai Pankov ilmoitti, että "vapaaehtoisia ryhmiä" kutsutaan allekirjoittamaan sopimukset suoraan puolustusministeriön kanssa.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin kuitenkin hylkäsi tämän ehdotuksen, joka ilmoitti, että hänen joukkonsa kieltäytyisi allekirjoittamasta näitä sopimuksia. Prigozhin on ollut useiden kuukausien ajan konfliktissa puolustusministeri Sergei Shoigun ja sotilaskomentajan Valeri Gerasimovin kanssa ja syyttänyt heitä säännöllisesti epäpätevyydestä ja tarkoituksellisesta tuen puutteesta Wagnerin yksiköille Ukrainassa.

Näistä sisäisistä konflikteista huolimatta Venäjän puolustusministeriön mukaan uudella toimenpiteellä pyritään parantamaan Ukrainassa taistelevien yksiköiden tehokkuutta, antamaan "vapaaehtoisille ryhmittymille" laillinen asema ja luomaan yhteisiä lähestymistapoja niiden organisatoriselle tuelle.

Tärkeää on, että jännitteet Wagner-ryhmän ja Venäjän armeijan välillä ovat kärjistyneet viime viikkoina. Todellakin, Wagner-ryhmä sieppasi äskettäin vanhempien armeijan komentajan everstiluutnantti Roman Venevitinin syytettyään häntä tulen avaamisesta yhteen heidän ajoneuvoistaan. Vapautuessaan Venevitin syytti Wagneria anarkian aiheuttamisesta Venäjän rintamalla.

Yhdysvaltain viime joulukuussa arvioiden mukaan Wagnerin taistelevan Ukrainassa noin 50 000 sotilasta. Ryhmä nähdään yhä enemmän Venäjän valtiovallan työkaluna maailmanlaajuisesti, sillä joukkoja on sijoitettu Ukrainan lisäksi myös sellaisille alueille kuin Mali, Keski-Afrikan tasavalta, Sudan ja Libya.