Ghanan talouskriisi: velkapainajainen, joka nousee esiin

Ghanan talouskriisi: velkapainajainen, joka nousee esiin

1. Ghana, Afrikan vaurauden malli raunioina

Hän oli malli uudelle Afrikalle sen vakaan demokratian ja vaurauden kanssa. Tänään Ghana on raunioina. Terveyskriisi ja sitten Ukrainan sota ja sen vaikutukset energian hintaan saivat paremman tämän hyveellisen kehityksen.

Rongé par l'inflation et la défiance, le Ghana s'effondre : « c'est la pire crise  économique que j'aie connue »

2. Suunnitelma IMF:n pelastuspaketti

Joulukuussa 2022 maa julisti olevansa maksukyvytön, ei kyennyt maksamaan velkojaan ja aloitti neuvottelut Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) pelastussuunnitelmaa varten. Tänä keskiviikkona, 17. toukokuuta, kansainvälinen järjestö myöntää hänelle 3 miljardin dollarin (2,8 miljardin euron) apua, josta ensimmäinen 600 miljoonan euron erä voidaan vapauttaa välittömästi.

En pleine crise économique, le Ghana sollicite l'aide du FMI | Africanews

3. Velan uudelleenneuvottelu

IMF myöntää tukeaan vain sillä ehdolla, että velkojamaat sopivat yhdessä lyhennysaikataulunsa uudelleen neuvottelemisesta tai jopa osan velan peruuttamisesta. Ghanan on järjestettävä uudelleen velkansa saadakseen lopullisen luvan saada IMF:n varoja.

Autrefois porté en exemple, le Ghana s'enfonce dans une grave crise  économique

4. Julkinen velkatilanne

Ghanan julkinen velka oli syyskuussa 467,4 47,7 miljardia cedis (2022 miljardia dollaria), mukaan lukien noin 4 miljardia dollaria kahdenvälistä velkaa, Institute of International Financen mukaan. Maailmanpankin mukaan Ghanan velka on 58 miljardia dollaria, joka on 105 prosenttia sen BKT:sta vuonna 2022, ja se on mantereen kymmenen velkaisimman maan joukossa.

Face à la crise, le Ghana est-il vraiment prêt à tout ? – Jeune Afrique

5. Neuvottelut rakenneuudistussuunnitelmasta

Hyötyäkseen Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) joulukuussa 3 hyväksymästä 2022 miljardin dollarin kolmen vuoden pelastussuunnitelmasta (Extended Credit Facility, ECF) Accran on kuitenkin esitettävä rakenneuudistussuunnitelma. Muistaakseni maailman toiseksi suurin kaakaontuottaja on hyötynyt 17 IMF:n ohjelmasta vuodesta 1966 lähtien.

Ghana: les Ghanéens de plus en plus lassés de la situation économique -  Afrique économie