"10 syytä kynsien puremiseen: kuinka lopettaa kynsien pureskelu"

"10 syytä kynsien puremiseen: kuinka lopettaa kynsien pureskelu"

 

"10 syytä kynsien puremiseen: kuinka lopettaa kynsien pureskelu"

Kynsien pureskelu on yleinen käyttäytyminen, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Vaikka kynsien pureminen saattaa tuntua vaarattomalta, sillä voi itse asiassa olla kielteisiä vaikutuksia kynsien terveyteen, mielenterveyteen ja itsetuntoon. Tässä artikkelissa tutkimme 10 yleisintä kynsien puremisen syytä ja kuinka lopettaa kynsien pureminen.

Onykofagian syyt

stressiä ja ahdistusta

Stressi ja ahdistus ovat kaksi pääasiallista kynsien puremisen syytä. Monet ihmiset purevat kynsiään, kun he ovat stressaantuneita tai ahdistuneita, koska se antaa heille helpotuksen tunteen. Jos olet tekemisissä korkean stressin tai ahdistuksen kanssa, tämä voi lisätä mahdollisuuksiasi purra kynsiäsi.

« stress» TELES RELAY
"Stressi ja ahdistus" TELES RELAY

tylsyydestä ja tottumuksesta

Tylsyys on toinen yleinen kynsien puremisen syy. Kun sinulla ei ole mitään tekemistä, saatat tuntea houkutusta purra kynsiäsi vain ajan kuluttamiseksi. Lisäksi, jos olet lapsuudesta asti tottunut pureskelemaan kynsiäsi, sitä voi olla vaikea muuttaa.

Pakko-oireinen häiriö (OCD)

Obsessive Compulsive Disorder (OCD) on mielisairaus, joka voi aiheuttaa pakko-oireista käyttäytymistä, mukaan lukien kynsien pureskelun. Jos sinulla on OCD, sinulla saattaa olla toistuvia ajatuksia kynsien pureskelemisesta, vaikka et haluaisikaan.

Ravitsemukselliset puutteet

Ravitsemukselliset puutteet voivat myös edistää kynsien pureskelua. Jos sinulta puuttuu tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, se voi heikentää kynsiäsi ja saada ne todennäköisemmin murtumaan tai repeytymään. Tämä saattaa saada sinut pureskelemaan kynsiäsi vastauksena.

« Les carences nutritionnelles» TELES RELAY
"ravitsemukselliset puutteet" TELES RELAY

mielenterveysongelmia

Mielenterveysongelmat, kuten masennus, ahdistuneisuus ja mielialahäiriöt, voivat myös edistää kynsien pureskelua. Jos sinulla on mielenterveyshäiriö, se voi lisätä stressiäsi ja ahdistustasi, jotka ovat kynsien puremisen riskitekijöitä.

Perheen ympäristö

Myös kotiympäristö voi vaikuttaa kynsipureskeluun. Jos vanhempasi tai muut perheenjäsenesi purevat kynsiään, se voi luoda käyttäytymismallin, jota todennäköisemmin seuraat. Lisäksi, jos olet kasvanut stressaavassa tai kaoottisessa ympäristössä, se voi lisätä stressiäsi ja ahdistustasi, jotka ovat kynsien puremisen riskitekijöitä.

Fyysinen tai henkinen trauma

Fyysinen tai henkinen trauma voi myös aiheuttaa kynsien pureskelun. Jos olet kärsinyt fyysisen trauman, kuten käsivamman, se saattaa saada sinut puremaan kynsiäsi vastauksena. Samoin, jos olet kokenut emotionaalista traumaa, kuten pahoinpitelyä tai surua, se voi lisätä stressiäsi ja ahdistustasi, mikä on kynsien puremisen riskitekijä.

« Les traumatismes physiques ou émotionnels» TELES RELAY
"Fyysinen tai henkinen trauma" TELES RELAY

Neurologiset häiriöt

Tietyt neurologiset häiriöt voivat myös edistää onykofagiaa. Esimerkiksi autismispektrihäiriö (ASD) voi aiheuttaa toistuvaa käyttäytymistä, kuten kynsien pureskelua. Samoin Parkinsonin tauti voi aiheuttaa vapinaa ja levottomuutta, joka voi johtaa onykofagiaan.

Kehityshäiriöt

Kehityshäiriöt, kuten tarkkaavaisuushäiriö ja yliaktiivisuushäiriö (ADHD), voivat myös edistää kynsien pureskelua. ADHD-potilailla voi olla vaikeuksia keskittyä ja rauhoittua, mikä saattaa saada heidät puremaan kynsiään helpotuksena.

Sosiaaliset vaikutteet

Lopuksi, sosiaaliset vaikutteet voivat myös edistää kynsien pureskelua. Jos esimerkiksi vietät aikaa ystävien kanssa, jotka purevat kynsiään, se voi innostaa sinua tekemään samoin. Samoin, jos sinulla on sosiaalinen paine säilyttää siisti ulkonäkö, se voi lisätä ahdistustasi kynsistäsi ja saada sinut puremaan niitä.

« Les influences sociales» TELES RELAY
"Sosiaaliset vaikutteet" TELES RELAY

Kuinka lopettaa kynsien pureskelu

Nyt kun olemme tarkastelleet tärkeimpiä kynsien pureskelun syitä, katsotaanpa joitain strategioita, jotka auttavat sinua lopettamaan kynsien pureskelun.

Tunnista triggerit

Ensimmäinen askel kynsien puremisen lopettamiseksi on tunnistaa käyttäytymisesi laukaisevat tekijät. Jos tiedät mikä sinua ohjaa pureskella kynnet, voit ryhtyä toimiin välttääksesi nämä tilanteet tai löytää tapoja käsitellä ahdistustasi terveellisemmin.

Etsi vaihtoehtoja

Voi olla hyödyllistä löytää vaihtoehtoja kynsien pureskelulle pitääksesi kätesi kiireisinä. Voit esimerkiksi yrittää kääntää huomiosi pitelemällä jotakin esinettä, kuten kynää tai rannerengasta. Löydät myös rentoutumisaktiviteetteja, kuten pulmia tai väritystä, jotka auttavat sinua rauhoittumaan ilman kynsien pureskelua.

Käytä pelotteita

On olemassa pelotteita, kuten katkera kynsilakka, joka voi auttaa estämään ihmisiä pureskelemasta kynsiään. Voit myös kokeilla kynsien leikkaamista lyhyiksi vähentääksesi kiusausta purra niitä.

Ota käyttöön rentoutumisstrategioita

Voi olla hyödyllistä ottaa käyttöön rentoutumisstrategioita, jotka auttavat hallitsemaan ahdistustasi. Tekniikat, kuten syvä hengitys, meditaatio ja jooga, voivat auttaa sinua rentoutumaan ja vähentämään stressiä ja ahdistusta.

Pyytää apua

Jos sinun on vaikea lopettaa kynsien pureskelua vaikka kuinka kovasti yrität, avun hakeminen voi auttaa. Keskustele lääkärisi tai mielenterveysalan ammattilaisen kanssa saadaksesi neuvoja ja asianmukaista hoitoa.

Yhteenveto

Kynsien pureskelu on yleinen käyttäytyminen, jolla voi olla kielteisiä seurauksia terveydelle ja hyvinvoinnille. Onneksi ymmärrät kynsien puremisen taustalla olevat syyt ja omaksut strategioita sen käsittelemiseksi, voit auttaa itseäsi lopettamaan kynsien puremisen. Jos olet tekemisissä korkean stressin tai ahdistuneisuuden kanssa tai jos sinulla on mielenterveyshäiriön oireita, muista hakea apua lääketieteen ammattilaiselta.

Pariseksin puute: 10 huolestuttavaa indikaattoria