Kanada - RCMP pois Wet'suwet'en maasta: Solidaarisuus kasvaa maanpuolustajille

0 3

Montreal, Kanada - Kanada on kansallisen kriisin edessä.

Näin Sophia Sidarous, nuori alkuperäiskansojen järjestäjä ja New Brunswickin Metepenagiag First Nation -järjestön jäsen, kuvasi tunneta tällä viikolla ihmisinä ympäri maailmaa. Kanada tuli tukemaan Wet'suwet'en-kansan jäseniä, jotka pakotettiin pois perinteisiltä mailtaan.

More:

Sidarous oli noin kahden kymmenen ihmisen joukossa, jotka miehittivät Kanadan oikeusministerin ja oikeusministerin David Lamettin Ottawan toimiston maanantaina yhteisvastuussa Wet'suwet'en-maanpuolustajien kanssa, jotka vastustivat putkilinjahanketta heidän alueellaan Pohjois-Britannian Kolumbiassa (BC). ).

"Halusimme vain muistuttaa häntä ... että hänellä on tiettyjä velvollisuuksia noudattaa", Sidarous kertoi Al Jazeeralle puhelinhaastattelussa, "mukaan lukien ihmisoikeuksien puolustaminen ... [ja] kansakuntien välisten suhteiden ylläpitäminen, mikä ei tarkoita, että sinulla olisi bulldoosi ihmisiä yli projektin saamiseksi. "

Liittovaltion poliisin (RCMP) upseerit aiemmin tässä kuussa häätää Wet'suwet'en-kansan jäsenet perinteisiltä alueiltaan, missä he olivat perustaneet leirejä yrittääkseen lopettaa rakentamisen Coastal GasLink -hankkeessa.

Wet'suwet'en-kansakunnan alkuperäiskansojen ryhmän kannattajat, jotka vastustavat Coastal GasLink -putken rakentamista, protestoivat Kanadan kuninkaallisen poliisin maakunnan päämajassa Surreyn, Brittiläisessä Kolumbiassa [Jesse Winter / Reuters]

Wet'suwet'en perinnölliset päälliköt, joilla on valta yli 22,000 XNUMXneliökilometriä (8,494 XNUMX m² mailia) Maa-alueen mukaan, he eivät koskaan suostu 670 km: n (416 mailin) ​​putkilinjaan, joka leikkaa kyseisen alueen poikki maakaasun kuljettamiseksi koillisesta eKr. Kitimatin kaupungin lähellä olevaan terminaaliin.

BC: n korkein oikeus antoi joulukuussa Coastal GasLinkille määräyksen jatkaa putkilinjan rakentamista, ja yhtiö kertoi, että se on sopinut 20 ensimmäisen kansakunnan bändineuvoston kanssa reitillä. Maakunnan mukaan hankkeella on myös tarvittavat luvat etenemiseen. "Tämä projekti etenee, ja oikeusvaltion on vallitseva BC: ssä", pääministeri John Horgan sanoi viime kuussa.

Perinnölliset päälliköt väittävät, että bändineuvostoilla on vain rajoitettu valta varantoihin, Kanadan Intian lain nojalla perustettujen Ensimmäisten Kansakuntien yhteisöihin, samalla kun heillä on päätöksentekovaltio maan perinteisellä alueella. Kanadan korkein oikeus päätti vuonna 1997, että Wet'suwet'en -perinnölliset päälliköt eivät koskaan luovuttaneet valtaa maansa suhteen.

Se, mitä teet yhdelle alkuperäiskansoille tai yhdelle alkuperäiskansalle, vaikuttaa kaikkiin alkuperäiskansoihin kaikkialla Kanadassa, Turtle Islandilla [Pohjois-Amerikka] ja ympäri maailmaa.

Sophia Sidarous, Metepenagiag First Nationin jäsen

APTN kertoi, että yli kaksi tusinaa Wet'suwet'en-maanpuolustajaa ja heidän kannattajia pidätettiin erillisillä RCMP-ratsioilla metsätielle, johon oli rakennettu leirejä ja saartoja estääkseen putkilinjan rakentamista.

"Kun näemme ulkomaisten yksiköiden, kuten putkiyhtiöiden, vanhemmat kunnioittamattomia ja kun Kanadan hallitus ei kunnioita alkuperäiskansojen oikeuksia, se ei oikeastaan ​​lentää kanssamme", Sidarous sanoi. "Se mitä teet yhdelle alkuperäiskansoille tai yhdelle alkuperäiskansoille, vaikuttaa kaikkiin alkuperäiskansoihin kaikkialla Kanadassa, Turtle Islandilla [Pohjois-Amerikka] ja ympäri maailmaa. "

Solidaarisuustoimet

Sidarous on yksi monista alkuperäiskansoista kaikkialla Kanadassa, jotka ovat järjestäneet toimia solidaarisesti Wet'suwet'en-perinnöllisten päälliköiden ja maanpuolustajien kanssa.

Kokouksia, istuntoja ja saartoja on järjestetty maakunnissa rannikolta rannikolle vaatimaan, että RCMP: n virkamiehet poistuvat Wet'suwet'en alueelta ja että sekä liittovaltion että BC: n provinssin hallitukset kunnioittavat alkuperäiskansojen suvereniteettia ja oikeuksia.

BC: ssä ihmiset estivät pääsyn Vancouverin satamaan viime viikon lopulla, ja poliisi pidätti 43 henkilöä maanantaina kieltäytyessään puhdistamasta aluetta. Liikenne on myös väliaikaisesti pysähtynyt Vancouverin keskustassa ja kaupunkiin johtavalla sillalla. Alkuperäiskansat ja heidän kannattajansa estävät myös tiistaina pääsyn Victorian maakunnan lainsäätäjään.

Vancouverissa sijaitseva Yurokin ja Navajon järjestäjä Natalie Knight oli kymmenien ihmisten joukossa, jotka pitivät torstaiaamuna BC: n oikeusministeri David Ebyn toimistoa.

Knight kertoi istunnon puhelinhaastattelussa Al Jazeeralle, että ihmiset kehottivat Ebyä kunnioittamaan Wet'suwet'en-lakia ja noudattamaan YK: n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen (UNDRIP) periaatteita muun muassa.

Wet'suwet'en - Kanada

Wet'suwet'en-kansakunnan alkuperäiskansojen ryhmän kannattajat, jotka vastustavat Coastal GasLink -putkilinjan rakentamista, protestoivat estämällä tien Kanadan kuninkaallisen poliisin maakunnan päämajassa Surreyn, Britannian Kolumbiaan [Jesse Winter / Reuters]

UNDRIP: n hyväksyttyä lakina BC: ssä marraskuussa 2019, alkuperäiskansoilla tulisi olla "vapaa, ennakkoon ja tietoon perustuva suostumus" heidän oikeuksiinsa vaikuttavissa asioissa, mukaan lukien resurssien kehittämishankkeet, kuten Coastal GasLink.

"Tämä hetki on hetki ryhtyä toimiin ja ilmaista erimielisyytemme", sanoi Knight.

Hän sanoi, että monet ihmiset ovat kokoontuneet Wet'suwet'en-alueen ympärille, koska heidän taistelunsa koskettavat syvempiä kysymyksiä, kuten alkuperäiskansojen maaoikeudet ja suvereniteetti sekä jatkuva kolonialismi Kanadassa. "Ihmiset ovat todella tulossa yhteen, ja yhteisöä rakennetaan uskomattomalla tavalla kaduille", hän lisäsi.

Rautatiet tukossa

Suuret rautatiet on estetty myös yhteisvastuullisesti Wet'suwet'enin kanssa.

Maan matkustajarautatieyritys Via Rail Canada ilmoitti torstai-iltapäivänä peruuttavansa verkonsa palveluja "voimaan heti ja toistaiseksi". Via Rail kuljettaa yli 500 junaa viikossa 12,500 7,767 km (XNUMX mailia) yli, yritys sanoo.

Palvelu oli keskeytetty suosittua Toronto-Montreal-junalinjaa pitkin saartoa Tyntinaga Mohawkin alueella Ontariossa. CBC News kertoi aiemmin tällä viikolla, kun yli 250 junaa ja yli 42,000 XNUMX matkustajaa kärsi, kun taas teollisuuden asiantuntijat sanoivat miljoonien dollarien menettäneen pysähtymisen vuoksi.

Samanlaisia ​​estoja rakennettiin myös eteläpuolella eKr ja Manitoban maakunnassa Keski-Kanadassa.

Gidimt'en-tukiasema, Wet'suwet'en Nationin Gidimt'en-klaanin jäsenten asettama saarto ja leiri, piti tervetulleena Via Rail -katkoksen uutisia torstaina. "Kanada sulkee virallisesti! Olemme niin kiitollisia kaikista solidaarisuustoimista ”, ryhmä kirjoitti Facebookissa. "Pidä painetta yllä! Haluamme RCMP: n ja CGL: n pois käytöstämme! Emme lopeta ennen kuin he ovat. "

Montrealin eteläpuolella Quebecin provinssissa Kanadan Tyynenmeren rautatiet on myös pakko lopettaa toiminta sen jälkeen, kun Kahnawake Mohawkin ensimmäisen kansakunnan ihmiset ovat asettaneet saaren alueelleen yhteisvastuun Wet'suwet'en perinnöllisten päälliköiden ja maanpuolustajien kanssa. .

Torstai-aamuna neljä ihmistä hiipi tulipalon ympärille Kahnawaken saarron vieressä. Muovituoli istui suuren lumen kasan päällä junaraiteilla heidän takanaan. "RCMP OFF Wet'suwet'en LAND" lukee pahvimerkinnän nojaten lunta kohti Mohawk Warrior Society -sarjan kirkkaanpunaisen lipun viereen. "EI PIPELINE! »Lue toinen.

Kanada - Wet'suwet'en

Merkkejä Kahnawakesta, Mohawkin ensimmäisestä kansakunnasta, jossa ihmiset ovat asettaneet saarron [Jillian Kestler D'Amours / Al Jazeera]

Saarron ihmiset eivät vastanneet Al Jazeeran pyyntöihin kommentoida. "Taistelemme, jotta he voivat elää maassa, jossa on vapaita ihmisiä ja puhdasta vettä. Taistelemme elämästä ", James Nolan, joka oli paikalla tällä viikolla, kertoi The Montreal Gazette -lehdelle.

Läheisessä Delsonin kaupungissa Quebecissä rautatieasema kyseisellä linjalla oli tyhjä torstaina. "Palvelu keskeytettiin junaratojen lähellä sijaitsevan mielenosoituksen vuoksi", lukee ranskan kielen viesti, joka näkyy junalaiturin näytöllä.

"Se on uskomattoman inspiroiva ja voimakas katsella, koska tämä on suurin suvereenisuuden näyttö Standing Rockin jälkeen", sanoi Catie Galbraith, 19, viitaten alkuperäiskansojen johtamaan liikkeeseen, joka vastustaa Dakota Access Pipeline -hanketta. Yhdysvallat.

"Tuntuu siltä, ​​että olemme saavuttaneet käännekohdan, että alkuperäiskansat ovat tehokkaampia kuin olemme koskaan olleet ja taistelemme takaisin tavalla, joka on tehokkaampaa kuin se on koskaan ollut." Tuntuu vain siltä, ​​että olemme todellisen muutoksen partaalla. "

Galbraith, Oklahoman Chickasaw-kansan jäsen ja alkuperäiskansojen opiskelijaliiton yhteispuheenjohtaja McGillin yliopistossa Montrealissa, auttoi järjestämään istunnon viime perjantaina ja maanantaina mielenosoituksen Kanadan pääministerissä. Justin Trudeauvaalipiirin toimisto kaupungissa.

Istuntoihin osallistui noin 30 ihmistä, hän kertoi, että muutama sata ihmistä osallistui mielenosoitukseen. "Oli vain sellainen tunne, että joutui tekemään jotain", Galbraith kertoi Al Jazeeralle.

Ihmiset siirrettiin etenkin toimimaan, koska McGillin alkuperäiskansojen yhteisön jäsen pidätettiin yhdessä Wet'suwet'en-leirissä. "Se osui hyvin lähellä kotia", hän lisäsi.

'Ei seiso alas'

Keskiviikkona BC: n pääministeri Horgan kritisoi äskettäistä Wet'suwet'en-solidaarisuuskilpailua Victoriassa. "Minulle se ei ollut hyväksyttävää, ja tiedän, että sitä ei voida hyväksyä suurimmalle osalle brittiläisiä kolumbialaisia", Horgan kertoi osallistujista, jotka estävät henkilöstöä pääsemästä provinssin lainsäätäjään.

"Rauhallinen mielenosoitus on keskeinen tekijä menestyksellemme demokratiana, mutta jos haluamme, että joukko ihmisiä sanoisi muille:" Et ole laillinen. Sinua ei sallita tänne. Olet jotenkin kanadalaisten arvojen loppuunmyyty, "on vain väärin", hän sanoi.

Torstaina myöhään BC: n korkein oikeus antoi määräyksen, joka antoi viranomaisille vallan pidättää ketään, joka estää lainsäätäjän työtä tai estää pääsyn rakennuksiin. Ihmiset pikettivät perjantaina BC: n valtion virastoja osoittamaan jatkuvaa tukea Wet'suwet'enille.

Wet'suwet'en - Kanada

Wet'suwet'en-kansakunnan alkuperäiskansojen ryhmän kannattajat, jotka vastustavat Coastal GasLink -putken rakentamista, protestoivat Kanadan kuninkaallisen poliisin maakunnan päämajassa Surreyn, Brittiläisessä Kolumbiassa [Jesse Winter / Reuters]

Trudeau puhui tämän viikon mielenosoituksissa sanomalla, että vaikka hän kunnioittaa ihmisten oikeutta protestoida rauhanomaisesti, Kanada "on myös oikeusvaltion maa".

"Meidän on varmistettava, että näitä lakeja noudatetaan. Siksi kannustan kaikkia osapuolia vuoropuheluun, jotta tämä ratkaistaan ​​mahdollisimman nopeasti ", pääministeri, joka oli luvannut tehdä sovinnon alkuperäiskansojen kanssa ensisijaisena tavoitteena, kertoi.

Samaan aikaan liittovaltion alkuperäiskansallisten palvelujen ministeri Marc Miller tarjosi torstaina tapaavansa joitakin mielenosoitusjohtajia, jos he lupasivat lopettaa rautatiesuojauksensa.

Mutta Knight sanoi, että häntä ja muita ei pidetty alaisena, koska heidän vaatimuksiaan ei ollut täytetty. ”Samassa hengessä kuin [Wet'suwet'en] perinnölliset päälliköt eivät seiso alas ja RCMP ei kiusaa niitä. Teemme samoin täällä Vancouverin kaduilla. Emme seiso alas. "

===> Lisää Kanadan artikkeleita täältä <===

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran https://www.aljazeera.com/news/2020/02/wet-land-solidarity-grows-land-defenders-200214163301407.html

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

ÄLÄ noudata tätä linkkiä tai sinut kielletään sivustolta!