Kuinka kuukausien väärät laskelmat johtivat USA: n ja Iranin sodan reunalle - New York Times

0 0

"Iran on täysin vastuussa kadonneista ihmishenkistä tai mistään tiloillemme aiheutuneista vaurioista. He maksavat erittäin suuren hinnan! Tämä ei ole varoitus, se on uhka ", sanoi Trump. twiitti uudenvuodenaattona. "Hyvää uutta vuotta! "

Muutama tunti vuoden 2020 jälkeen Iranin ylin johtaja vastasi hätkähdyttävästi.

"Et voi tehdä mitään", ajatollah Ali Khamenei kirjoitti Twitter-tililleen englanniksi. Hän lisäsi: "Jos olisit looginen - mikä et ole - huomaat, että rikoksesi Irakissa, Afganistanissa ... saivat kansakunnat vihaamaan sinua. "

Kaksi päivää myöhemmin kenraali Suleimani oli kuollut - kuoli herra Trumpin määräämässä drone-iskussa.

Yhdeksän kuukauden kärjistyminen, arviointivirheet ja animoidut viestit johtivat presidentin päätökseen, joka hämmästytti omia sotilasneuvojiaan sekä Teheranin vanhempia virkamiehiä.

"Oli selvää, että Iran ei odottanut Trumpin reagoivan merkittävästi", sanoi Iranin asiantuntija Sadjadpour.

Murha sai Iranin ryhtymään vaiheeseen, jota se oli jo kauan välttänyt: suoraa ja avointa iskua Yhdysvaltain armeijaa vastaan. Neljä päivää kenraali Suleimanin kuoleman jälkeen Iran ampui yli tusina ohjuksia kahdessa Yhdysvaltain tukikohdassa Irakissa. Yli 100 amerikkalaista sotilasta loukkaantui, mutta ketään ei tapettu, ja herra Trump ja hänen neuvonantajansa uskoivat Yhdysvaltojen hyödyntäneen vaihtoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Seuraavina viikkoina he vaativat strategiansa toimivuutta, että jatkuva "maksimipaineen" paine pakottaisi Iranin vastaamaan vaatimuksiinsa. Mutta ainakin julkisesti, Iran on edelleen provosoiva ja sitoutunut kekseliäisille taktikoille ydinohjelmaansa ja alueelliseen sotilaalliseen vaikutusvaltaansa.

Tuntia sen jälkeen, kun Iranin ohjukset laskeutuivat Yhdysvaltojen tukikohtiin Irakissa, Khamenei vannoo, että "julma kosto" oli vasta alkamassa. "Yhdysvaltain korruptoituneen läsnäolon alueella on päädyttävä", hän kertoi suurelle väkijoukolle Qumin kaupungissa ja lisäsi, että Iran ei lepää ennen kuin se saavuttaa tämän pisteen. tavoite.

Mark Mazzetti kertoi Washingtonista, Ronen Bergman Tel Avivista ja Farnaz Fassihi New Yorkista. Julian E. Barnes osallistui Washingtonin raportointiin.

Tämä artikkeli ilmestyi ensin (englanniksi) NEW YORKIN AJAT

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

ÄLÄ noudata tätä linkkiä tai sinut kielletään sivustolta!