Marokko: lopulta hallitus Othmani II - JeuneAfrique.com

Monet Othmanin ensimmäisen hallituksen edustajat, jotka seisovat tässä Othmani II -hallituksessa, ilmoitettiin lokakuun illalla 9 usean viikon odotusten jälkeen. Uusien tulokkaiden joukossa kaksi yllätystä: Saham Financesin johtaja Nadia Fettah ja islamistinen nuori nouseva tähti Mohamed Amakraz.

Hän oli odotti useita kuukausia. Viime elokuussa kuningas ilmoitti tulevasta hallituksen uudelleenjärjestelystä. Kuningas Mohammed VI vastaanotti sitten syyskuussa 21 Rabatin kuninkaallisessa palatsissa hallituksen päällikkö Saadeddine El Othmanin keskustelemaan aiheesta.

Se on valmis. Monia ministereitä pidetään yllä, muun muassa ensimmäisen Othmanin hallituksen johtavien henkilöiden joukossa: ihmisoikeus- ja suhteista parlamenttiin vastaava ministeri Mustafa Ramid, sisäministeriö Abdelouafi Laftit, ulkoministeri Nasser Bourita, Ahmed Toufiq, epävakaiden ja islamilaisten asioiden ministeri, Mohamed Benchaaboun talous- ja rahoitusasioista, Aziz Akhanouch maataloudelle, Moulay Hafid Elalamy teollisuudelle ja kaupalle ... Muut luvut käyttävät vähemmän todennäköisesti - sitä Näin on esimerkiksi Mustapha El Khalfin kanssa, joka liittyi hallitukseen 2012: ssä maan ensimmäisen historian islamistisen enemmistön kanssa.

Ensimmäinen havainto on tarpeen. Tämän uuden hallituksen muodostamista ohjaava logiikka on ensisijaisesti salkkujen vähentämistä. Toisessa Othmanin hallituksessa on vain 24-ministereitä, ensimmäisissä 26-ministereitä ja varaministeriä vastaan, ja sitten 12 valtiosihteeriä katoaa. Apu, jota odotettiin valtion huipulla.

Nainen matkailualalla

Yllätyksenä on epäilemättä marokkolaisen vakuuttaja Saham Assurance -yhtiön johtajan Nadia Fettahin nimitys. Hallitsija odotti kaiken todennäköisyyden mukaan "teknisiä" profiileja. Profiili on hyvä: juuri hän oli saanut aikaan Saham Financesin myynnin Etelä-Afrikan Sanlamille 2018: ssä. Tunnettu ja ahkera, hänellä on myös vahva verkosto Afrikassa ja Lähi-idässä, missä hän on mukana ryhmän laajentumisessa. Hänellä oli palkittiin "Vuoden toimitusjohtaja" -palkinnolla Afrikan toimitusjohtajafoorumilla 2018, Abidjan, Norsunluurannikko.

Uusi "tekno" on tulossa: Khalid Aït Taleb, äskettäin nimitetty CHU Hassan II: n johtajaksi Fezissä, joka johtaa nyt terveysministeriötä, joka on vastuussa tämän vuoden erilaisista kuumista aiheista, mukaan lukien sosiaalirekisterin yleistäminen. ainutlaatuinen, odotetaan kokevan kiihtyvyyden 2020: n ja 2021: n välillä.

Uusi ministeri kohtaa myös kaupat, jotka ovat viime kuukausina pääosin mobilisoituneet erilaisia ​​hallituksen toimenpiteitä vastaan ​​ja ovat siksi osittain epäilyttäviä. Hän korvaa Anas Doukkalin, jonka puolue, Progressiivinen ja sosialistinen puolue (PPS), oli auttanut oikeus- ja kehityspuoluetta (PJD) muodostamaan enemmistön, äskettäin päätti jättää hänet.

Islamistinen tulokas

Toinen merkittävä islamistti poistuu hallituksesta: entinen ammattiliitto Mohamed Yatim, joka oli työ- ja ammatillisen integraation ministeri Othmani I. -hallituksessa

Hänen tilalleen valittiin toinen PJD: n jäljentäjä: Mohamed Amekraz, nuori asianajaja Agadirin baarissa. Hän on PJD: n nouseva tähti, jota hän ohjaa nuoria 2018: n jälkeen. Häntä pidetään lähellä Abdelilah Benkiranea, entistä hallituksen päätä ja entistä PJD: n johtajaa. Mikä on yllättävää: kylmä on selkeää Benkirane ja Othmani välillä. Amekraz johti erityisesti PJD: n johtajan Abdelali Hamieddinen puolustuskomiteaa, joka ilmestyi tuomarien edessä 2019: n aikana oikeudenkäynti vasemmistolaisopiskelijan murhasta Fezissä 1994: ssä. Hän puolusti myös yhdeksää nuorta islamistista militanttia, joita syytettiin anteeksipyynnöstä terrorismista, sen jälkeen kun Venäjän suurlähettiläs murhattiin Ankarassa 2016: ssä. Hänellä on erinomainen maine puoluetukikoissa.

Puolueen vasemmiston USFP voi iloita. Entinen hallinto- ja julkishallinnon uudistamisministeri Mohamed Ben Abdelkader saa rikoslain uudistuksen keskellä oikeusministeriön kannan, jonka pitäisi animoida seuraava parlamentin istunto. Kaunis marokko puolueelle, joka oli saavuttanut erittäin vaatimaton pistemäärä parlamenttivaaleissa.

Jotkut uudet tulokkaat, vain vähän tunnettuja, ilmestyvät myös Othmani II -hallituksen luetteloon. Hassan Abyaba vastaa kulttuurista. Hän on edelleen perustuslaillisen liiton (UC) poliittisen toimiston jäsen. Kansanliike lähettää Nezha Boucharebin aluesuunnitteluun.

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran NUORI AFRIKKA