[Tribune] Öljy ranskankielisessä Länsi-Afrikassa, musta kulta tai "paholaisen jätteet"? - YoungAfrica.com

Niger, Senegal ja Mauritania ovat lähestymässä hiilivetyjä vieviä maita. Mutta odottamattoman riskin takia riskit ovat suuret.

Tribune allekirjoittivat yhdessä entisen Mauritanian valtiovarainministerin Ousmane Kanen ja Afrikkaan omistaman strategia- ja finanssikonsultointiyrityksen Okanin kumppanin Amaury de Féligonden.

Viime vuosina ranskankielisessä Länsi-Afrikassa on tapahtunut merkittäviä hiilivetyhavaintoja. Kilpikonnakilpikon megakaasuttamisen, jonka Senegal ja Mauritania jakavat, pitäisi tuottaa 2021: stä ja se voisi tuoda Senegalin afrikkalaisten tuottajien 10: n kärkeen. Niger valmistautuu kiinalaisten kumppaneidensa tukemana käynnistämään Beniniin johtavan putken viemään öljynsä kansainvälisesti.

Mantereella, jossa "öljymanna" on useammin ollut kirous ovatko kestävän kehityksen lähde, ovatko nämä löydöt hyviä uutisia? Tässä on joitain tapoja, joilla nämä hiilivedyt voivat olla "mustaa kultaa", joilla pystytään rahoittamaan näiden maiden sosiaalista ja taloudellista kehitystä, eikä tätä "paholaisen tuhlausta" (OPEC: n perustaja Juan Pablo Pérez Alfonzo sanoo) , korruption, ympäristöongelmien ja sosiaalisten riitojen tekijä.

Junahenkilökunta paikallisesti

Koska miehiä on vain runsaasti, valtioiden ensisijaisena investointina on oltava työntekijöiden ja johtajien koulutus, etenkin kaivannaisteollisuuden työntekijöiden. Ilman talousarviota ei ole "paikallista sisältöä", koska kansallisten resurssien käyttöä ei määrätä: työntekijät poraamaan ja rakentamaan teknisiä töitä, esimiehet, johtamaan ryhmiä, insinöörejä, rahoittajia.

Juuri tässä hengessä käynnistettiin Senegalissa kansallinen öljy- ja kaasuinstituutti, joka on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan. Lisäksi valtioiden on helpotettava paikallisten pk-yritysten kehitystä ja vahvistettava kansallisia yrityksiä, jotta talletuksissa toimivat kansainväliset suuret yhtiöt voivat vuosien kuluessa siirtää osaamistaan.

Kesti lähes puoli vuosisataa Saudi Aramco hallita kansallisia resurssejaan menestyksekkäästi. Meidän on myös ajateltava "öljyn jälkeistä", koska tämä luonnonvara on luonteeltaan uusiutumaton. Valtioita on seurattava edullisen öljykoodin laatimiseksi ja vuokrien maksimoimiseksi. Annuiteetti, joka on myös sopiva tehokkaaseen hallintaan.

Kolme sudenkuoppaa odottaa. Toisaalta viettäkää huolehtimatta tulevaisuudesta tai todellisista tarpeista ("valkoisten norsujen" rahoitus). Toisaalta teeskentelee hinnalla millään tavoin kestämättömien "varojen luomista tuleville sukupolville" (kuten Maailmanpankki oli "määrännyt" Tšadille) tilanteessa, jossa "tulevaisuus on jo täällä", suurin osa väestö, jolla on vähemmän kuin 20 vuotta. Sallikaa lopuksi koko kansan epävakauttavat korruptiokäytännöt kuvassa skandaalit, jotka liittyvät Petrobrasiin Brasiliassa.

Sijoita uudelleen muille aloille

Toinen haaste on "hollantilainen tauti", joka aiheuttaa makrotalouden epätasapainoa ja tuotannollisen kankaan sterilointia. Nigerian esimerkki puhuu: Afrikan suurimmasta maataloustuottajasta 1960-vuosina tulee merkittävä elintarvikkeiden tuoja, epäonnistuminen tuottaa paikallisesti. Vaikuttaa siltä, ​​että tämä vaara on - ainakin lyhyellä aikavälillä - hylätty. Senegalilla ja Mauritanialla on vaatimattomat varannot verrattuna Nigerian, Algerian ja Angolan behemotteihin. Jokainen veisi kilpikonnasta viime kädessä 1 miljardin dollarin tuloja: merkittävä panos ja tervetullut, mutta ei vallankumous.

Viranomaisten on otettava käyttöön vankka ympäristönsuojelupolitiikka

Tästä huolimatta valtioiden on ennakoitava öljyn jälkeistä aikakautta sijoittamalla osa "mannasta" kasvusektoreille (kalastus, maatalous, matkailu). Lopuksi viranomaisten ja öljy-toimijoiden on otettava käyttöön vankka ympäristönsuojelupolitiikka mahdollisesti katastrofaalisten onnettomuuksien (kuten Deepwater Horizon Meksikonlahdella), haavoittuvassa Afrikan tilanteessa (kapinallisuudet ja merirosvous Nigerin suistossa, joka on saastunut öljyn hyödyntämisen perusteella eteläisessä Nigeriassa).

Nämä viimeaikaiset löytöt ovat tuoneet suuria toiveita ihmisten paremmasta elämästä. Valtava vastuu on näiden maiden johtajilla: heidän on osoitettava kykynsä neuvotella suurten yhtiöiden kanssa, moitteeton etiikka ja selkeä strateginen visio. Voivatko Senegal, Mauritania ja Niger "hyödykkeen kirouksen", kuten Botswanan, Chilen tai Norjan mallit? Tulevaisuus kertoo.

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran NUORI AFRIKKA