[Tribune] Tunisiassa pidetyt presidentinvaalit: kun keskustelu on ohi - JeuneAfrique.com

Koskaan politiikka ei ole koskaan miehittänyt tällaista mediatilaa eikä viestintä ole koskaan miehittänyt sellaista poliittista tilaa. Tiedotusvälineissä tai verkossa politiikat ovat kaikkialla, koko ajan, vaikka epäluottamus niihin on ollut huippua.

Kahdeksan vuotta vallankumouksen jälkeen, protestoiva toivo on antanut tien reformistin levottomuudelle. Lupausten taikuus ei enää toimi: terrorismi, talouskriisi, investoinnit puolimastoon ja kourallinen hallituksia ovat riittäneet tekemään syntyvästä oikeusvaltiosta lamaantuneen demokratian, verrattavissa vanhoihin populismin kiusaamiin demokratioihin.

Tässä tiedotusvälineistä ja puheesta vapautumisen pyörressä poliittinen viestintä on kutsuttu valtapöydälle. Lisälaite vanhassa maailmassa, siitä on tullut välttämätön ase heille, jotka etsivät valtaa. Siellä ohitettiin 2011-vaalien räjähdys ja 2014-kommunikaattorisota. Ei enää kysymyksiä koulutuksesta, terveydestä, maataloudesta, ekologiasta, energiamuutoksesta, Afrikan unionin tulevaisuudesta ... Ideoiden keskustelu? Poliittisen viestinnän ensimmäinen uhri.

Neo-populismi

Koska imago on "ammattilaisten liiketoiminta", se ei ole yllättävää Nabil Karoui, mediamoguli ja viestintä, on asettunut seuraavien vaalien äänestyskyselyjen kärjessä. Ilman ideologiaa tai ohjelmaa köyhimmät yhteiskunnalliset kerrokset, maaseudun naiset ja lukutaidottomat väestöt arvostavat sitä, valitsemalla ketju, joka palvelee heitä hyvin. hyväntekeväisyysyritys kahden jakson välillä turkkilaisesta saippuaoopperasta. Hänen tarjottimellaan Karoui soittaa Robin Hoodia : se, joka lähtee kaupunkeihin jakamaan kampanjoihin. Liikemies muutti mediaansa poliittiseksi alustaksi. Nessma-televisiossa, kilpailijoiden tai Karouin liittolaisten maine on tehty ja valmistamattomia.

Aïch Tounsi erottuu kansalaisten jokapäiväisessä elämässä miljoonien dinaarien kulutuksesta mainostilan ostamiseen

Toinen uuspopistinen UFO radikaalin muutoksen lupauksella asettui maisemaan. Eteneminen assosiatiivisen naamion takana, Aïch Tounsi erottuu kansalaisten jokapäiväisessä elämässä miljoonilla dinaareilla, jotka on käytetty mainostilan ostamiseen. Ehdotetut julkaisut Facebookissa, esityksetinfotainment käsikirjoitettu ja muunnettu infomercial: kukaan ei päässyt hype. Kyselytutkimus ennustaa, että "yhdistys" luovuttaa kymmeniä paikkoja 6 lokakuun parlamenttivaaleissa.

Vanhat kielet

Mutta klassisemmat ehdokkaat osaavat aina käyttää kaupan vanhoja temppuja: konfliktia. Abir Moussi Hän on erinomainen. Jäänteet vanhasta hallinnosta, hän repi paikkansa valokeilaan radikaalilla ja pilkkovalla puheella. Hänellä on Trumpin, Salvinin tai Le Penin tapaan vihreä verbi, scathing-kaava. Ja paina merkkiä jokaisessa median esiintymisessä.

Tässä poliittisessa karnevaalissa äänestäjien kuulemisesta on tullut vaikea tehtävä. Ylimäärä ja soimaan näyttävät sitten ainutlaatuisilta pelastuslaudoilta. Mikään ehdokas ei ole säästynyt anathemista. Kaikki "islamistien nukkuvat edustajat" tai "Israelin käsivartijat". Joka päivä hänen erä myrkkyä. Facebookissa Photoshop-montaatiot saastuttavat julkisen keskustelun. Tämän ristitulen alla politiikan ja kansalaisten välinen herkkä luottamus uhkaa hajota. "Kallio, häpeä, jotain on aina jäljellä", Francis Bacon kirjoitti 1700-luvulla. Olemme edelleen siellä.

Toisin kuin nämä käytännöt, kaksi miehet, jotka voivat olla haastavia, voidaan kuvata yllätyksenä. Ja ota vastaan ​​"kaikki viestintä". Toisella puolella Kaïs Saïed, vaatimaton eläkkeellä oleva juristi ja entinen pomo Soussen yliopistossa. Toisaalta Entinen puolustusministeri Abdelkrim Zbidi. Opetustyylinsä ansiosta he vetoavat kouluttuimpiin yleisöihin. Saeed vetoaa nuoriin työttömiin valmistuneisiin ja vaativiin konservatiiviin. Mitä tulee Zbidiin, hän rauhoittaa johtajia ja eläkeläisiä. Heidän "anti-com" on oletus vilpittömyydestä äänestäjien keskuudessa.

Tulevien vaalien tulokset ratkaisevat paitsi kysymyksen poliittisesta johtajuudesta Tunisiassa. Heillä on myös opetusarvo kaikenlaisille kommunikaattoreille. Onko hysterisointi syy raittiudelle? Tunisialaisia ​​kutsutaan vastaamaan myös tähän kysymykseen.

Tämä artikkeli ilmestyi ensimmäisen kerran NUORI AFRIKKA